Projects

Peckham Rye House:

Rear extension and refurbishment of an Edwardian terraced house in South East London.

The client set out to achieve a simple, cost efficient but design-led rear extension and interior fit-out in which to better engage with the rear garden and existing garden room.

Cost effective and hard-wearing 'self-finished' materials were carefully selected from available stock in builders merchants and finishes pared back to a few: oak, glass and concrete to create the feeling of warmth and robustness.

This project was Shortlisted for New London Architecture’s Don’t Move, Improve! 2021 Awards.

Drawing: Draper Studio 2019 - 2020
Built: IC Construction Services
Structural Engineering: TSC Ltd
Photo Credit: Christian Brailey




Peckham House:

A whole house refurbishment including a split-level rear and full width roof extensions to a post-war terraced house in South East London.

Paring back the materials to the irreducible minimum whilst wanting the uniqueness of a super tall 3.6m high timber sliding door to access their garden were key desires of Draper Studio’s Peckham House client.

Planning challenges, finding (and dealing with) existing issues in the ground and interally insulating throughout a poorly adapted, non compliant 1950’s infill house to achieve thermal performance beyond building regs were important issues to solve. We worked closely with the client to strategise and package up the key components of the build.  In order to regain a bedroom, the budget needed to stretch for a new staircase whose reconfiguration unlocked the first floor and granted a compliant way of adding a new bedroom + shower suite at extended second floor level with a generous layout.

There’s a new WC at ground floor level and separate utility cupboard to the extended ground floor plan which splits to create a level change with dual aspect views from front to back. Lots of small asks packaged into douglas fir, lime plastered walls, polished concrete floors, pigmented oak, micro-cemented bathrooms and raw mild steel stair.

Drawing: Draper Studio 2020 - 2023
Built: IC Construction Services
Structural Engineering: TSC Ltd
Photo Credit: Peter Molloy




Forest Gate House:

A whole house refurbishment to an end-of-terrace Victorian house in the Woodgrange Conservation Area, East London.

Draper Studio 2019 - 2020
Built: Mitchas Building
Photo Credit: Richard Oxford
                 


Wandsworth House:

A whole house refurbishment over 3 storeys to increase the volume by 26%. The additions include a 12x6m, double storey rear extension, a rear bathroom pod and dormer roof extension to reconfigure a Victorian detached house in a South West London Conservation Area.



With all the additions held up joinery grade structural oak, the ground rear extension wraps around the rear and side to contain formal and informal dining spaces, wine storage, a kitchen, pantry and a WC + utility + boot room.

The extension corrected the flaws of the old extensions which had frustrated any view of the large private rear garden from where you most spend time as a family. The extension now affords the existing ground floor entrance hall and flanking reception rooms with 3 framed views from the front of the house, right through towards the rear garden and at first floor 4 double bedrooms - one master with en-suite and dressing are maintained as the family bathroom sits atop the rear extension roof.

Solid oak framed double glazed sliding doors sail across the full height windows, opening out the kitchen and dining spaces directly to the rear garden.

At first floor level, a newly relocated helical stair has been inserted above the existing staircase accessing a new second floor bedroom + shower suite into the converted and highly insulated roof space. The rear dormer is a lantern through which daylight passes deep into the plan of the house, through the new stair flight, all the way down into the mid-plan of the ground floor, adding much needed daylight into the darkest area of a double fronted house.

By primarily building out of structural timber, and not steel for the superstructure and forming foundations from specialist screw piles, rather than 2.5m deep mass-fill concrete strips has reduced the overall heaviness of the new additions and significantly reduced the amount of carbon-hungry materials in construction.

This unconventional approach paid dividends - it was simpler to agree the party wall awards - no need for the extra deep foundations to worry the neighbours and piling with a capping grid of concrete to stiffen the substructure like a skeleton proved faster to build on site, further reducing the ‘move out time’ - read, construction period.

Off-site manufacturing of the timber frame also improved the move-in time whilst adding precision. After the frame was assembled, the oak was left exposed showing its natural grain and enabling you to experience what the building is made from.

The house is future proofed with a ‘high flow, low temperature’ heating system throughout to be heat pump ready.

The first floor rear addition is made from a lightweight, highly insulated softwood timber stud frame sitting atop the structural oak lattice of the rear extension. The exterior of this pod is clad in London stock brick slips to reduce the weight of the addition (thereby saving money and carbon in complicated materials to support dead weight) and to satisfy the planners. 

Drawing by Draper Studio 2020 - 2023
Built: Forma London
Structural Engineering: Simpleworks
Photo Credit: Peter Molloy






Tooting Bec House:

A whole house refurbishment over 3 storeys to a Victorian terraced house in South West London.

The additions include a rare front extension to mirror the double storey gabled bay and a stepped double storey rear extension with roof terrace.

In order to reduce the heat gain from the south in summer, articulating timber shutters offer shade and reduce the need for whole house cooling systems.

Planning Permission granted in 2022.

Draper Studio 2019 - 2024
CGI: Alex Mokhov



 

Hackney House:

A single storey rear extension to a Victorian terraced house in East London.

On site 2023.

Draper Studio 2021 - 2024
Built: T.Mirz Construction
CGI: Place Visuals